Humus 3x jinak

Co budeme potřebovat?

Základní recept:
500 gramů cizrny
150 gramů tahini (sezamová pasta)
Extra panensky olivový olej
šťáva z jednoho citronu
1 velká lžička soli
2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého kmínu
1-2 stroužky česneku

Dip:
Drcené chilli papričky (nejlépe turecký “Pul Biber”) / mletou papriku
Čerstvá petrželka
Extra panenský olivový olej
Hrst dyňových semínek
Dýňový olej
Nasekané vlašské ořechy
Olej z vlašských ořechů

Jak na to?
Cizrnu přes noc namočíme do dostatečného množství studené vody se lžičkou jedlé sody (cizrna svůj objem více než zdvojnásobí). Cizrnu vaříme cca 2-3 hodiny, opět můžeme přidat lžičku jedlé sody pro rychlejší změknutí. Uvařenou cizrnu není nutné loupat. Jako první rozmixujeme citronovou šťávu s tahini pastou, poté přidáváme koření a nakonec vychladlou cizrnu (propláchneme studenou vodou). Pokud máme malý mixer, oddělíme si část směsi před přidáním cizrny do misky a rozmixujeme s druhou várkou. Po vymixování hrubé kaše zjemníme olivovým olejem dle potřeby. Nakonec přidáváme studenou vodu, a dále mixujeme, až dokud nedosáhneme nadýchané konzistence.
Tradičně podáváme s nasekanou petrželkou, drcenými chilli papričkami a olivovým olejem. Výborný je ale také s vlašskými ořechy a olejem z vlašských ořechů. V poslední fázi mixováni můžeme také přidat hrst dýňových semínek a na talíři dozdobit dýňovým olejem.

Dobrou chuť!

Náš tip!
Jedinečné chutě dosáhneme, pokud přidáme grilovaný česnek namísto čerstvého.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení