Mandlová polévka

Nemáte rádi rybí polévku? Mandlová polévka nesmí chybět na štědrovečerním stole ve Španělsku, ale zpravidla o Vánocích nechyběla ani v příhraničních oblastech Československa počátkem 20. století. Tato polévka může být ve sladkém i slaném provedení, my Vám přinášíme slanou variantu.

Co budeme potřebovat:

- 150g mandlí (loupaných či natural)
- 1,5 hrnku mléka
- 2-3 hrnky vody
- sůl, pepř
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- mandlový olej
- 4 lžíce smetany na vaření

Nemáme-li již naloupané mandle, spaříme ve vodě mandle natural, propláchneme studenou vodou a jednoduše je zbavíme slupky. Polovinu nasekáme na plátky a zbylou část rozmixujeme s mlékem. Na vyšší pánvi rozehřejeme máslo a opražíme na něm všechny nasekané mandle. Polovinu z nich si dáme na misku stranou, budeme je potřebovat na dozdobení hotové polévky. Zbylé plátky mandlí zaprášíme moukou a opražíme dozlatova. Poté zalejeme vodou a mícháme tak, abychom v polévce neměli hrudky. Máme-li dostatečně vysokou pánev (případně přelejeme do hrnce) přidáme směs rozmixovaných mandlí a mléka, sůl a nahrubo namletý pepř a povaříme. Před koncem vaření přidáme smetanu. Podáváme s opraženými plátky mandlí a mandlovým olejem.

Dobrou chuť!

Náš tip:

Místo vody lze použít drůbeží vývar, polévka pak získá výraznější chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení