Recepty: Humus 3x jinak

Co budeme potřebovat?

Základní recept:
500 gramů cizrny
150 gramů tahini (sezamová pasta)
Extra panensky olivový olej
šťáva z jednoho citronu
1 velká lžička soli
2 lžičky jedlé sody
1 lžička mletého kmínu
1-2 stroužky česneku

Dip:
Drcené chilli papričky (nejlépe turecký “Pul Biber”) / mletou papriku
Čerstvá petrželka
Extra panenský olivový olej
Hrst dyňových semínek
Dýňový olej
Nasekané vlašské ořechy
Olej z vlašských ořechů


Jak na to?
Cizrnu přes noc namočíme do dostatečného množství studené vody se lžičkou jedlé sody (cizrna svůj objem více než zdvojnásobí). Cizrnu vaříme cca 2-3 hodiny, opět můžeme přidat lžičku jedlé sody pro rychlejší změknutí. Uvařenou cizrnu není nutné loupat. Jako první rozmixujeme citronovou šťávu s tahini pastou, poté přidáváme koření a nakonec vychladlou cizrnu (propláchneme studenou vodou). Pokud máme malý mixer, oddělíme si část směsi před přidáním cizrny do misky a rozmixujeme s druhou várkou. Po vymixování hrubé kaše zjemníme olivovým olejem dle potřeby. Nakonec přidáváme studenou vodu, a dále mixujeme, až dokud nedosáhneme nadýchané konzistence.
Tradičně podáváme s nasekanou petrželkou, drcenými chilli papričkami a olivovým olejem. Výborný je ale také s vlašskými ořechy a olejem z vlašských ořechů. V poslední fázi mixováni můžeme také přidat hrst dýňových semínek a na talíři dozdobit dýňovým olejem.

Dobrou chuť!

Náš tip!
Jedinečné chutě dosáhneme, pokud přidáme grilovaný česnek namísto čerstvého.