Vánoční dýně

Ačkoliv se jedná o dezert pocházející z Turecka, kde se Vánoce příliš neslaví, není důvod si touto dobrotou vánoční čas nezpestřit.

Co budeme potřebovat?

- 1 kg dýně (nemusí být hokaido)
- cukr krystal 2 hrnky
- vlašské ořechy 100 g
- voda 1/2 hrnku
- mletá skořice
- hřebíček

Jak na to?

Dýni zbavíme slupky a zrníček (v případě použití dýně hokaido loupat nemusíme) a nakrájíme na silnější kostky. Rozprostřeme na tác a zasypeme cukrem. Dýni v cukru necháme naloženou několik hodin, nejlépe přes noc. Poté přidáme hřebíček a na mírném plameni dusíme dokud dýně nezměkne a cukr nezhoustne. Pokud dýně přes noc nepustila dostatek šťávy, podlejeme vodou. Následně dýni odstavíme z plamene a posypeme nahrubo nasekanými ořechy, případně trochou skořice. Podáváme ihned ještě teplé, výborně ale chutná i uležená z ledničky.

Dobrou chuť!

Tip: Tento dezert je perfektní se šlehačkou či bílým jogurtem, ozdobit můžeme trochou dýňového oleje.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení